דרך ההתפשטות

berger1121 05/05/2025 62 צפיות אין תגובות

דרך התפשטות
מבוא
המטרה של הספר הזה היא להציג את האמת כפי שאני מכיר אותה – בצורה קצרה, עניינית ונגישה. הספר נכתב לאחר שנים של חקירה והעמקה בתחומי הרוחניות, המיסטיקה והתורה, מתוך הבנה כי קיימת אמת אחת שממנה נבעו כל החוכמות הללו – מבודהיזם לקבלה, מהרמסתיזם ועד לשאמניזם בדרום אמריקה.
אך מעבר לכך, ישנם גם אנשים שלא האמינו בקיומו של משהו מעבר, אך בעקבות משברים שחוו, זכו להצצה לעולם הזה. יש שיקראו לו “הממד הרביעי”, אחרים יקראו לו “העולם הבא”. חלק מאותם אנשים, שפתאום “נדלק אצלם האור” הבינו את המשמעות העמוקה של החוויה האנושית. כמו מדען שגילה תרופה לסרטן, כך גם אני – וכמוני רבים אחרים – חשים צורך לשתף את התובנות הללו, בתקווה שהן יסייעו לאחרים.
אחד הרעיונות המרכזיים בספר הוא מערכת היחסים שלנו עם אלוהים. אך מכיוון שאלוהים נסתר מעינינו בעולם הזה, לא אתייחס אליו באופן ישיר, אלא דרך התבוננות עקיפה ושינוי הדרך שבו אנו רואים את העולם.
הסיבה לכך היא פשוטה: לאורך השנים בנינו לעצמנו “תמונה” של אלוהים – יש הרואים בו מלך ושופט עליון שיש לפחד ממנו, כזה שאם נחטא יישלח אותנו לגיהינום. אחרים רואים בו דמות אבהית ואוהבת אשר תשלח אותנו לגן עדן. אך כל ניסיון להכניס את אלוהים למסגרת מחשבתית מסוימת הוא בהכרח חלקי ומוגבל.
אלוהים אינו רק רעיון או דמות – הוא הכול. כל תפיסה שיש לנו עליו לעולם תהיה חלקית. הספר לא מבקש להגדיר את מהות האל, אלא להוביל אותנו להבנה של הקשר שלנו אליו ושל האופן שבו הוא מתבטא בחיינו.

פרק 1: מדוע הייתה בריאה?
לפי רבי יהודה אשלג, מטרת הבריאה הייתה שאלוהים יגלה את שמותיו וכינויו. אני רואה זאת כך: כשם שאדם בודד אינו יכול להכיר את תכונותיו האמיתיות בלי אינטראקציה עם אחרים, כך גם האחד – שהוא אחדותי בשלמותו – לא יכול לחוות את עצמו כאשר הכול מושלם ואחיד.
לכן נולדנו. כל אחד מאיתנו הוא ביטוי אלוהי ייחודי, שונה מעט מהאחרים. הגיוון הזה בין אינדיבידואלים יוצר שלם עשיר – ומאפשר לאחדות להתגלות דרך ריבוי. מתוך הגיוון הזה אנו לומדים להכיר את עצמנו: נטייתנו לחמלה או לכעס, סבלנות או חוסר סבלנות, גישה סלחנית או ביקורתית – כל אלו מתגלים דרך החוויות והאינטראקציות שבחיינו.
למידה מתוך חיי היום-יום
רגעים קטנים – עמידה בתור, מבחן נהיגה, שיחה טעונה – יכולים ללמד אותנו המון. במיוחד כשאנו נחשפים למצבי קצה של מתח, תסכול או עייפות – נחשפות תגובותינו האותנטיות. דרך הריבים, הכעסים, המשברים וההתמודדות – אנו פוגשים את עצמנו.
לעיתים, מצב הרוח משפיע על התגובה שלנו יותר מהסיטואציה עצמה. עייפות, רעב או דאגה משפיעים על האופן שבו אנו חווים ומגיבים. הקושי והסבל הם למעשה ההזדמנויות שלנו להתפתח. אם הכול היה נוח וקל, היינו משתעממים. לכן, דווקא האתגרים מובילים אותנו אל צמיחה אמיתית – ממצב טוב למצב טוב יותר.
האם הגשמת מטרות מביאה לאושר?
שימו לב לרגע שבו השגתם מטרה – קניתם רכב חדש, הצלחתם במבחן, קיבלתם קידום. כמה זמן נמשך האושר? מתי התרגשות התחלפה בדאגה חדשה – לשמור על הרכב, להצליח שוב, לא לאבד את המעמד?
הדאגות והציפיות לעיתים קרובות גוזלות מאיתנו את תחושת הסיפוק. אנו חיים בתחושת מרדף מתמדת – וההגשמה, במקום להביא שקט, פותחת ציפייה חדשה. השאלה היא: האם אי פעם נהיה מסופקים?
העונש האמיתי של הגירוש מגן עדן
כדי לחוות את החיים באמת, עלינו לחיות ברגע. הצעד הראשון הוא להבין שאנחנו בורחים מהמציאות. זהו העונש האמיתי של הגירוש מגן עדן – התחלנו לחיות בראש, ולא בגוף. הדמיון האנושי, שמאפשר יצירה, גם מרחיק אותנו מהחיים עצמם.
בעוד שבעלי החיים לא חושבים אנליטית כמונו, יש להם אינטואיציה חדה שמזהה שינויים בטבע. לפני רעידת אדמה או צונאמי, חיות נעלמות מהאזור – הן חשות את מה שאנחנו כבר שכחנו לזהות. הגוף שלנו מדבר, אך אנחנו מפספסים את המסר.
ככל שנחזור לחיות את הרגע ולהקשיב לעצמנו – לגוף, לרגש, לאינטואיציה – נוכל לחוות את החיים במלואם. החיים לא נועדו רק להגשמת מטרות, אלא להתפתחות דרך כל רגע – קטן או גדול.

פרק 2: הגירוש מגן העדן והחיים בסבל
בסיפור בראשית, אדם וחווה אוכלים מעץ הדעת – העץ שגורם למי שאוכל ממנו להבדיל בין טוב לרע, ובכך להיות "כאלוהים". בעקבות אכילתם, "נפקחו עיניהם" והם נעשו מודעים לעירומם – חוויה שגרמה לבושה, לרצון להתלבש ולהתחבא מאלוהים. לבוש, במובן הרוחני, מסמל שליטה וריסון. ברגע שהם החלו להבחין בין טוב לרע – הם חדלו להשתתף במשחק של גן עדן, שהוא חוויית החיים עצמה ללא פירושים, והתרחש הגירוש.
אך הסיפור הזה לא התרחש רק לפני אלפי שנים – הוא קורה לכל אחד מאיתנו. כשאנחנו באים לעולם, אנו חסרי מודעות. תלויים בהורינו, חיים בתמימות ובחיבור לרגע. זוהי גן העדן שאיבדנו: כל יום היה התחלה חדשה, כל חוויה הייתה הרפתקה. אז מה השתנה?
שאלו את עצמכם: כשהייתם ילדים, האם ביליתם שעות במחשבות כמו שאתם עושים היום?
החברה שלנו לימדה אותנו מילדות לחיות לפי מסגרות, זמנים ומבחנים. למדנו לשנן מידע שאין בו בהכרח שימוש, וההרגל לשינון זמני הפך לדפוס חשיבה. החיים, לעומת זאת, אינם מבחן חד-פעמי, אלא מסע מתמשך – מבחן תמידי שבו כל קושי מהווה שלב חדש בהתפתחות. שיעורים שלא נלמדו – חוזרים. כל חוויה שמרגישה לנו "כמו שכבר עברנו אותה" – היא הזדמנות לתיקון. העולם אינו נגדנו – הוא בעדנו. האדם נברא אחרון בבריאה, ולכבודו נבראה השבת.
חיים של תחרות – חיי עבדות סמויה
העולם המערבי תכנת אותנו מגיל צעיר לתחרות: ציונים, משמעת נוקשה, חוסר הקשבה פרטנית – כל אלה הפכו אותנו מילדים טבעיים לחיילים של שיטה. ילד פראי שהכיר את גן העדן, הפך למבוגר עייף שחי בין שמונה לארבע, נח בסופי שבוע ומת בגיל 80 ממחלות ולחצים.
אבל העולם שלנו עשיר. יש מקום לכולם, יש שפע ומשאבים. הפוטנציאל קיים – השאלה היא איך אנחנו בוחרים לחיות.
איפה גן העדן? – חלום
היה לי חלום: אני הולך בשדה לא מעובד, אדמה מוכנה לשתילה. שאלתי מישהו לצידי: "איפה אנחנו?" והוא ענה: "פה זה גן עדן." שאלתי: "מה הופך מקום כזה לגן עדן?" והוא ענה: "פה מקבלים מה שרוצים – עוד לפני שיודעים שרוצים בו."
לאחר מכן ראיתי הר חום ומושלג. לקחתי ממנו חתיכה – הר שעשוי משוקולד. פתאום עלה בי רעב למתוק, והחתיכה השביעה אותי.
המשמעות
החלום מסמל עבורי את הפיספוס שבחיים. אנו חיים בעבר ובעתיד, ולא ברגע. אנחנו עסוקים בזיכרונות, בציפיות, בפנטזיות – ושוכחים לחיות. אנו כה ממוקדים במטרה או מחשבה מסוימת, עד שאיננו רואים את המתנה שכבר קיבלנו. לפעמים אנו מפרשים אותה בטעות ככאב.
אם נלמד לחיות ברגע – באהבה, בשקט פנימי, בקבלה – נגלה שכל מה שקורה לנו הוא לטובתנו. גן העדן שכתוב עליו בבראשית לא נעלם – הוא פשוט חסום על ידי מחשבות, רגשות וציפיות שמרחיקים אותנו מהחיים עצמם.

פרק 3: החזרה לגן העדן
כמה פעמים ביום אנחנו מתחשבנים עם העבר או העתיד? ברגעים של שקט, כשהמחשבות עולות, שימו לב – האם יש לכם נטייה לשפוט דברים כ"טובים" או "רעים"?
אם מישהו אמר א' אבל רצינו שיגיד ב' – זה נתפס כרע. אם רצינו לקנות מוצר והוא אזל מהמלאי – זה מרגיש רע. אם חשבנו שמשהו יקר ואז גילינו שהוא דווקא זול – זה מרגיש טוב.
כל שיפוט כזה, בין אם חיובי או שלילי, מנתק אותנו מהרגע הזה – הרגע היחיד שקיים באמת. בנוסף, אנו מפרידים כל אירוע מהקשרו הרחב, כאילו הוא עומד בפני עצמו. אך למעשה, החיים הם רצף של תנועה, כמו רולטה שמסתובבת – להסתכל רק על הרגע שבו הכדור נעצר, ולשפוט ממנו את כל המשחק, זו אשליה.
זהו אקט הגירוש מגן עדן
במקום לחיות ברגע ולהיות נוכחים בו, אנו נשבים במחשבות – איך זה משפיע עליי? מה טוב? מה רע? אם נלמד לקבל את הדברים כפי שהם, נוכל לפעול מהם באופן טבעי, רגוע ובהיר יותר.
ביפן, כשסמוראי התחיל את האימונים שלו, הוא היה מבצע מטלות בית שגרתיות. תוך כדי, המאסטר היה מתקיף אותו לפתע במקל במבוק. על התלמיד היה להתגונן מיידית, בעזרת מה שהיה בידו – מטאטא, מגבת או כרית. המטרה הייתה ללמד אותו לא להתכונן – אלא להיות נוכח. הכנה מוקדמת עלולה לגרום לטעות: אם אתה מצפה למכה מצד ימין – ולא מצד שמאל – לא תספיק להגיב בזמן. רק כשתלמיד למד את אמנות אי-ההכנה – היה עובר לשלב הבא.
ואיך זה קשור אלינו?
אם חווינו חוויה שלילית בעבר, המוח מפתח תגובת הגנה – הוא מזהה את המקום, האדם או הסיטואציה, ומכין את הגוף להילחם או לברוח. כך נוצר פחד. בדיוק כמו עכבר שכלוא בפינה על ידי חתול – כל כולו מרוכז בשאלה: איך אני יוצא מכאן? דופק גבוה, אדרנלין, לחץ.
כך גם אנחנו. כשאנחנו פוחדים, אנחנו מצמצמים את טווח הראייה והיכולות שלנו. אנחנו מפספסים הזדמנויות, כי אנחנו עסוקים בהישרדות. וזה בדיוק מה שעשו אדם וחווה לאחר האכילה מעץ הדעת – הם התחבאו, מפוחדים:
"את קולך שמעתי בגן, ואירא כי עירום אנוכי, ואחבא."
כוחם של הרגלים תודעתיים
המוח פועל מתוך הרגלים. מי שמתרגל לחשוב בצורה אופטימית – יזהה את הטוב, גם בזמן קושי. מי שמחשבותיו נוטות לשלילה – ימצא את החיסרון בכל מצב. דוגמה לכך: כשאני קונה רכב חדש, פתאום נדמה לי שכולם נוהגים באותו דגם. זה לא כי יש יותר מכוניות כאלה – אלא כי המיקוד שלי השתנה.
כך גם בחיים – כשנלמד להפנות את תשומת הלב לחיובי, לרגע הנוכחי, לחיים כפי שהם – נגלה שהשיבה לגן עדן אינה נסיעה אחורה בזמן, אלא תהליך תודעתי. השער פתוח – השאלה היא רק אם אנחנו מוכנים לעבור דרכו.

פרק 4: החיים בענן אי ודאות
כל אחד מאיתנו עובר מסע חיים מלא באתגרים – רגעים טובים ורעים, חוסר ודאות ופחדים. לעיתים נדמה לנו שאין לנו דרך ברורה, שהמסלול שלנו אבוד, אך עלינו לזכור שאיננו לבד. כמו שבני ישראל יצאו ממצרים ונאלצו להתמודד עם קשיים עצומים – מחסור באוכל, חוסר ידע צבאי, ותחושת חוסר כיוון – כך גם אנו נתקלים באתגרים במסע חיינו.
אך אלוהים, שהוציא את בני ישראל ממצרים ביד חזקה ובזרוע נטויה, ליווה אותם לאורך כל הדרך. הבהיר שוב ושוב להם שאין להם סיבה לדאגה: “אם הוצאתי אתכם ממצרים, האימפריה החזקה ביותר בעולם, אין דבר שאינו אפשרי עבורכם.”
אלא שהאמונה של העם לא תמיד הייתה יציבה. כאשר שלחו בני ישראל 12 מרגלים לבדוק את הארץ המובטחת, חזרו המרגלים עם דיווחים מפחידים שהובילו את העם לחשוש ולהימנע מלקיים את ציווי האל. בתגובה, אלוהים כעס ואמר: “אחרי כל מה שעשיתי עבורכם, אתם עדיין תולים בי ספק? אם כך, תמותו במדבר – ורק הדור הבא, שיבוא במקומכם, יזכה להיכנס לארץ להגשים את ההבטחה.”
הסיפור הזה מלמד אותנו שיעור חשוב על החיים. כמו ענן כבד שמכסה אותנו, כך גם חיינו מלאים בחוסר וודאות, כל שנייה יכול להתרחש דבר מה שישנה לחלוטין את חיינו, זה גם קרה בעבר, אבל כמו שבני ישראל פנו למשה, אשר פנה לאלוהים, בשעת קושי – עלינו לסמוך על אלוהים והתוכנית שלו, עליינו לחיות את חיינו – באמונה, בביטחון ובבדיקה עצמית כנה.
במקום לראות את עצמנו כקורבנות של הנסיבות, עלינו לשאול: מדוע אני מרגיש פגוע? מה באמת קורה כאן? המציאות היא תמיד שילוב של שני הצדדים – הפוגע והנפגע אשר אינם נפרדים, אלא חלק ממקור עמוק יותר. אנו האחראים לחיינו, האתגרים שאנו חווים הם לעיתים קרובות תוצאה של גורמים פנימיים. כמו גל צונאמי שמכה בחוף אך נובע מעומק האוקיינוס, כך גם תחושותינו מושפעים משורשים עמוקים יותר.
לעיתים אנו חיים בחרדה מהעבר או בדאגה לעתיד, אך חשוב להבין: אין לנו שליטה אמיתית עליהם. העבר הוא רק פרשנות של מה שקרה, העתיד מלא באינסוף אפשרויות. אם נשחרר את האחיזה בהם, נוכל להפנות את כל האנרגיה שלנו להווה. במקום לנצל רק חלק קטן מהיכולות שלנו, נוכל לממש את מלוא הפוטנציאל שלנו אם נדע להתמקד ברגע הנוכחי.
כשם שבני ישראל נדרשו לבטוח באלוהים במסעם, כך גם אנו צריכים ללמוד לבטוח בתהליך שלנו. עם אמונה, למידה וצמיחה אישית, נוכל לנווט את חיינו – ולכבוש את היעדים שמחכים לנו מעבר לאופק.

פרק 5: איך ללמוד מהשיעורים של החיים?
כפי שנכתב בתחילת הספר – מטרת הבריאה הייתה שהאחד יוכל ללמוד על עצמו. במצב של שלמות מוחלטת, אי אפשר להבין מי אנחנו באמת. כמו אור חזק מדי שמסנוור את עינינו, כך גם השלמות מסתירה את מהותנו. רק בריחוק ממנה, אנו יכולים ללמוד, לחקור ולהכיר את עצמנו לעומק.
אם החיים הם סדרה של שיעורים – יש גם דרך ללמוד מהם. ראשית, עלינו להבין שהחוויות שאנו חווים הן עצמן השיעורים. הן מזמינות אותנו להביט פנימה, לזהות את דפוסינו, ולפגוש את עצמנו באמת. לכן אין דבר כזה טוב או רע – הכול חלק מתהליך אחד, שלם. כמו גאות ושפל בים, כך גם בחיינו – כל תנועה, כל שינוי, פותח פתח להבנה עמוקה יותר של עצמנו.
מדרש – שיעור מהחיים:
סוחר יהודי עשיר ובעל מעמד גבוה, שהיה ידוע בנטייתו לעצבנות, פנה לרב בבקשה לעזרה. כששמע הרב את תלונתו – חייך ואמר: "זו לא בעיה."
הסוחר יצא מאוכזב ומבולבל. אך לאחר שעזב, קרא הרב לשמש וביקש שבשבת הקרובה הסוחר יוזמן לקרוא את תפילות הילדים – תפקיד פשוט שלא הולם את מעמדו. השמש נבהל – הוא הכיר את מזגו החם של הסוחר וחשש מהתגובה.
כשסיפר השַׂמש את ההוראה לסוחר, הבין הסוחר את הרמז: זהו מבחן של הרב.
בשבת, כשהוזמן הסוחר לתפילת הילדים, המתפללים הופתעו – זהו אדם מכובד ונדבן. ההפתעה גדלה כשהוא עלה ברוגע, עם חיוך, ללא שמץ של כעס.
לאחר התפילה, פנה הרב אל הסוחר ושאל: "לא אמרת שאתה נוטה להתעצבן?"
הסוחר ענה: "ידעתי שאתה בוחן אותי."
חייך הרב ואמר: "ואלוהים גם בוחן אותך."
להתבונן בכל אתגר – כהזדמנות לצמיחה
לעיתים אנו חווים מצבים מאתגרים ורואים בהם מכשולים חסרי משמעות. אך אם נשנה את נקודת המבט – ונבין שכל קושי, כל הצלחה, כל אכזבה או שמחה – הם שיעורים שנועדו ללמד אותנו משהו על עצמנו – נוכל לגשת אליהם בגישה אחרת לחלוטין.
בפעם הבאה שתיתקלו בקושי – ראו בו מבחן. הרימו ראש, והאמינו בעצמכם. אלוהים איתכם. הוא בחר בכם – כי הוא מאמין בכם. אתם יכולים לעבור כל דבר, גם אם הוא נראה בלתי אפשרי. סמכו על עצמכם. סמכו על החיים. ולכו קדימה – באמונה.

פרק 6: אדם יוצר משמעות בעולם
הרימו את עיניכם מהספר, הביטו סביבכם – כל דבר בסביבה שלנו נושא משמעות: כיסא נועד לישיבה (או להנחת בגדים…), מיטה לשינה, שולחן לעבודה, טלוויזיה לבידור. כל דבר נברא מתוך מטרה, מתוך שימוש. אך מהי מטרתנו? מהי המשמעות שלנו בתוך כל זה?
מהו העולם?
בקבלה קיים מושג יסודי בשם "צמצום" – תהליך שבו האור העליון מצטמצם כדי לאפשר את קיומו של עולם מובדל מהאינסוף האלוהי. כפי שאיננו יכולים להביט ישירות בשמש מבלי להסתנוור, כך איננו יכולים לקלוט את אור היוצר האלוהי בשלמותו. האור עובר דרך עולם של צורות בלתי-מוגמרות – מקורם המשתנה של כל הישויות שאנו מכירים.
לכל דבר בעולם הפיזי יש שורש רוחני – לשולחן, לכיסא, לכלב, לבית. לפי "ספר היצירה", כל הבריאה נבראה מגלגלי אותיות – כך שלכל דבר ממשי יש מקור רוחני בדמות "מילה" המחוללת את התגשמותו.
האור האלוהי מתעצב בהתאם לצורה שהוא פוגש, ומשם יורד אל עולמנו. אפשר לדמות זאת לנורה המכוסה באהיל: האור הוא המקור, האהיל הוא עולם הצורות, והצללים שעל הקיר – הם העולם הפיזי. כך גם אם נדמה שמשהו מת, משתנה או נעלם – זוהי אשליית הגשמיות. הקרן שמאירה נותרת קבועה, גם כשהצורה מתחלפת.
אנו חיים בעולם העשייה – העולם הפיזי. זהו עולם של מאמץ והתמדה. אפילו תפילה, אם אינה מלווה בפעולה – לא תשפיע. בריאות, למשל, מחייבת טיפוח ומאמץ. המחשבה היא כוח – אך בעולם החומר, עלינו גם לפעול.
העולם הרוחני – הסופר, הסיפור והספר
העולם הרוחני, או הממד הרביעי, הוא כמו הסופר שכותב את העלילה של חיינו. העולם הפיזי הוא הסיפור עצמו – המקום שבו העלילה קורמת עור וגידים. כשם שספר מכיל את רעיונות הסופר, כך גם עולמנו הפיזי מכיל את ההשלכות של הרוח.
אני, כסופר של הספר הזה, שותף בתהליך: אני מוריד רעיונות, הספר מחזיק את המילים, והחוויות שאנו עוברים – הן הסיפור. אבל האם הארי פוטר הוא ג'יי. קיי. רולינג? ודאי שלא. כך גם אנחנו – איננו הסופר, אלא דמויות בתוך סיפורו.
כך הוא גם היחס עם האחד – הוא הסופר הגדול, היוצר את הדמויות והעלילות, ומזמין אותנו להשתתף – לא כקורבנות, אלא כחלקים ממנו. אנו יוצרים משמעות דרך הסיפור האישי שלנו, שתמיד מרגיש לנו כחוויה האמיתי ביותר, כל אחד מאיתנו – הוא ביטוי ייחודי של האור האלוהי, דרך גוף, תודעה וסיפור חיים.

פרק 7: דרך אהבה
בספר ויקרא, פרק י"ט, אלוהים מדבר עם משה ומבהיר כי עם ישראל נבחר להיות עם קדוש – משום שהוא עצמו קדוש. הדרישה לקדושה מתחילה באמונה באחדות האלוהית: אין כוחות אחרים, אין פסלים, מזלות או קריאת עתידות. יש מקור אחד לכל – והוא האלוהים.
גם ההקרבה, כפי שהיא מתוארת במושג הקורבן, אינה רק פעולה טקסית אלא סמלית: מדובר בהקרבת הרצונות והדחפים שלנו – השור או הכבש מייצגים את החיה הפנימית שבנו. עלינו להקריב את הרצונות הללו לאלוהים, ובכך לקרב אותם אליו. תהליך זה מתרחש בתוכנו – דרך מדיטציה.
במדיטציה אנו מתנתקים מהעולם החיצוני, נרגעים ומפנים מקום לרגש הפנימי. מחשבות רעות עולות – אך יש לראות בהן עננים שחולפים מול אור השמש. ככל שנמתין, השקט יגיע. הנשימה היא עוגן – ככל שנתמקד בה, הרעש יפחת. רק אז, מתוך שלווה, ניתן להעלות בקשה כנה אל האל.
הפסוק המרכזי בפרק זה הוא: "לֹא-תִקֹּם וְלֹא-תִטֹּר אֶת-בְּנֵי עַמֶּךָ, וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ: אֲנִי יְהוָה".
יש כאן משולש אהבה: אני – חברי – ואלוהים. אבל איך נאהב את האחר – אם איננו אוהבים את עצמנו?
זהו שורש התיקון הגדול. במקום לחיות באשליית נפרדות – אני נגד העולם – נבין שכולנו חלק מאותה רשת חיים. כשאני טוב לעצמי, אני מקרין טוב גם לסובבים אותי. דאגה עצמית אמיתית מתבטאת ברוגע, בתבונה, בהצבת גבולות בכבוד. זהו השורש לאהבה שלמה – שהיא הבסיס לעולם מתוקן.
"גם כי אלך בגיא צלמוות – לא אירא רע, כי אתה עִמדי."
התורה חוזרת שוב ושוב על המוטיב של פחד: אברהם ששובר את פסלי אביו, יעקב שפוחד מעשו, בני ישראל מפחדים מפרעה, מהמדבר, מהארץ. שוב ושוב אלוהים קורא: סמכו עליי. אני איתכם. אני בחרתי בכם.
כאשר עם ישראל שוכח את אלוהיו ומכבד כוחות משניים – כמו אל השמש, אל הפיריון – הוא נופל לעבודה זרה. לא מפני שאלים אלה שווים לו – אלא כי הם תופעות, לא המקור.
עבודה זרה בימינו
עבודה זרה היום אינה רק פסלים. זו האמונה שדבר חיצוני – כסף, קריירה, תעודות, מעמד – הוא שיביא לנו הגשמה. אך כל אלו הם אפקטים בלבד. בריאות, שלווה, שפע – הם תוצרים של חיבור פנימי למקור. כאשר נתחבר באמת לאלוהים – לחלק האלוהי שבנו – יסתיימו המרדפים אחרי אפקטים חיצוניים.
סיכום הספר: חזרה אל המקור
הספר הזה נכתב מתוך חקירה כנה, מתוך כמיהה להבין – מדוע אנחנו כאן? מה המשמעות של החיים? לאורך הפרקים עברנו מסע: מבריאת העולם ועד חזרה לגן עדן הפנימי, מחיים באי ודאות אל אמונה, מאתגרים לשיעורים, ומהתבוננות בעולם – אל אחריות אישית ודרך אהבה.
לב המסר הוא פשוט ועמוק: אנחנו כאן כדי להכיר את עצמנו, כדי לחוות את האחדות דרך הריבוי, כדי לאהוב באמת – את עצמנו, את הזולת ואת האלוהים. זוהי דרך החיים – דרך אהבה.


תגובות (0)

הוספת תגובה - היה הראשון להגיב!
התחבר עכשיו בכדי להוסיף תגובה
30 דקות
סיפורים נוספים שיעניינו אותך